suomi filmin tarina

By | 1 lokakuun, 2023

Suomifilmi oli suomalainen elokuvayhtiö, joka toimi vuosina 1919-1981. Se oli merkittävä tekijä suomalaisen elokuvan kehityksessä ja vaikutti suuresti kotimaisen elokuvan tuotantoon ja kulttuuriin.

Suomifilmin tarina alkoi vuonna 1917, kun elokuva-alalla toimineet veljekset Erkki ja Toivo Särkkä perustivat elokuvatuotantoyhtiön nimeltä Erkka. Yhtiön tarkoituksena oli tuottaa vain suomenkielisiä elokuvia, sillä tuolloin ulkomaiset elokuvat hallitsivat Suomen elokuvamarkkinoita.

Erkka-yhtiö toimi vuoteen 1922 asti, jonka jälkeen Särkkä-veljekset perustivat uuden yhtiön nimeltä Suomi-Filmi Oy. Uuden yhtiön ensimmäinen tuotanto oli elokuva nimeltä ”Kaikki rakastavat”. Suomi-Filmi Oy:n perustamisen jälkeen suomalainen elokuvatuotanto alkoi kehittyä merkittävästi, ja Suomi-Filmi Oy oli tärkeä tekijä tässä kehityksessä.

Suomi-Filmi Oy tuotti monia merkittäviä elokuvia, joista tunnetuimpia ovat muun muassa ”Poika eli kesäänsä”, ”Tulitikkuja lainaamassa” ja ”Niskavuoren Aarne”. Yhtiö panosti erityisesti komedia- ja musiikkielokuviin, joista monet olivat suuria katsojamagneetteja ja saavuttivat kansainvälistäkin suosiota.

Yhtiön menestys vuosikymmenten ajan johtui kyvystä tuottaa laadukkaita ja viihdyttäviä elokuvia suomalaiselle yleisölle. Suomi-Filmi Oy oli keskeinen toimija suomalaisen elokuvan kultakaudella 1930- ja 1940-luvuilla. Kultakauden aikana yhtiö tuotti useita ikonisia elokuvia, joista monet ovat edelleen arvostettuja ja osa suomalaista kulttuuriperintöä.

Suomi-Filmi Oy:n toiminta jatkui menestyksekkäästi aina 1970-luvulle asti, jolloin tuotantoon alkoi vaikuttaa sekä kansainväliset että kotimaiset tekijät. Muutos elokuvatuotannossa ja markkinoissa johti lopulta yhtiön lakkauttamiseen vuonna 1981. Suomi-Filmi Oy:n perintö elää kuitenkin edelleen suomalaisessa elokuvakulttuurissa ja sen tuotannosta voi löytää monia ikimuistoisia hetkiä.

Suomifilmin tarina on merkittävä osa Suomen elokuvahistoriaa. Yhtiön perustajien ja tuotantotiimien rohkeus ja sitoutuminen suomalaisen elokuvan kehittämiseen vaikuttivat suuresti kotimaisen elokuvan nousuun ja nykypäivänä Suomen elokuvateollisuus voi kiittää Suomi-Filmi Oy:tä sen jättämästä perinnöstä. Vaikka yhtiön tarina päättyi 1980-luvulla, sen tuotanto jää elämään ikuisesti suomalaisten sydämissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *