satu kantola

By | 28 syyskuun, 2023

Satu Kantola (s. 14. heinäkuuta 1972) on suomalainen sosiologian professori ja sukupuolentutkimuksen alan johtava asiantuntija. Hän on tehnyt merkittävää työtä sukupuolentutkimuksen parissa sekä akateemisesti että yhteiskunnallisella tasolla.

Kantola on valmistunut Tampereen yliopistosta sosiologian maisteriksi vuonna 1997 ja väitteli tohtoriksi Jyväskylän yliopistossa vuonna 2002. Hän on työskennellyt useissa kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimushankkeissa sekä opettanut ja tutkinut useissa yliopistoissa, kuten Helsingin yliopistossa, Lontoon yliopistossa ja Bergenin yliopistossa.

Kantolan tutkimukset keskittyvät sukupuolten tasa-arvoon, politiikkaan ja vallan rakenteisiin. Hän on erikoistunut erityisesti sukupuolten moninaisuuteen ja sen näkymiseen yhteiskunnassa. Kantola on tehnyt vaikuttavaa työtä tasa-arvon edistämiseksi Suomessa ja kansainvälisesti.

Satu Kantola on kirjoittanut useita tieteellisiä artikkeleita ja kirjoja sukupuolentutkimuksen alalla. Hänen tutkimuksensa käsittelevät muun muassa naisjohtajuutta, sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia sekä globaalin politiikan ja sukupuolen suhdetta. Hänen kirjansa ”Gender and Politics in Finland” (2017) tarkastelee sukupuolten välistä tasa-arvoa suomalaisessa poliittisessa järjestelmässä.

Kantola on myös aktiivisesti vaikuttanut Suomen yhteiskunnallisessa keskustelussa. Hän on toiminut lukuisissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä, kuten Naisten Linjan hallituksen puheenjohtajana, Maailman EU-instituutioiden sukupuolten tasa-arvoasioiden tutkijaverkoston (GINEA) puheenjohtajana ja Suomen Tiedekustantajien Liiton hallituksessa. Hän on myös osallistunut aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön ja ollut mukana monissa kansainvälisissä järjestöissä.

Satu Kantolaa on arvostettu ja palkittu tutkija sekä sukupuolentutkimuksen että tasa-arvon edistämisen saralla. Hän on saanut muun muassa tasa-arvopalkinnon vuonna 2018 Euroopan yhteiseltä sukupuolten tasa-arvon instituutiolta (EIGE). Hänen tutkimuksensa ja panoksensa sukupuolentutkimukselle ovat tehneet hänestä arvostetun asiantuntijan sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Satu Kantola on tärkeä päättäjien, tutkijoiden ja opiskelijoiden resurssi sukupuolentutkimuksen alalla. Hänen työnsä on edistänyt tietoisuutta sukupuolen merkityksestä yhteiskunnassa sekä nostanut esiin tasa-arvon haasteita ja ratkaisuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *