pinokkio tarina

By | 30 syyskuun, 2023

Pinokkio tarina on yksi maailman tunnetuimmista lastenkirjoista, ja se on peräisin italialaiselta kirjailijalta Carlo Collodilta. Tarinassa seurataan puunukke Pinokkion seikkailuja ja kasvutarinaa, joka on täynnä opetuksia ja moraalisia viestejä.

Tarina alkaa siitä, kun käsityöläismestari Geppetto, muovaa puusta nuken ja antaa sille nimeksi Pinokkio. Geppetolla ei ole lapsia, joten hän toivoo, että nuken avulla hänelle tulisi seuralainen ja adoptiolapsi. Hän ei osaa kuvitella, millaisia seikkailuja ja haasteita hänen nukkensa tulee elämässään kohtaamaan.

Pinokkio herää eloon, mutta heti alusta asti hän osoittautuu vilkkaaksi ja pahankuriseksi nukeksi. Hän ei tottele Geppettoa eikä noudata sääntöjä, joten hän joutuu kohtaamaan monia vaikeuksia ja seurauksia toiminnastaan. Erityisesti Pinokkion nenä alkaa kasvaa aina, kun hän valehtelee. Tästä Pinokkion tarinasta tulee monille lapsille ja aikuisille tuttu kuva, kun puhutaan siitä, että ”nokkansa kasvattaminen” tarkoittaa valehtelua.

Pinokkion ensimmäinen seikkailu alkaa, kun hän lähtee koulutielle. Hän tapaa Louhi Leinosen, joka houkuttelee Pinokkion mukaansa teatteriin. Matkalla teatteriin Pinokkio joutuu kuitenkin hylkeiden uhkaamaksi ja hänet vangitaan. Onneksi Pinokkioa pelastaa sinivalas, joka nielaisee nuken, mutta vapauttaa hänet myöhemmin.

Tarinan edetessä näemme, miten Pinokkio joutuu vastaamaan toimistaan ja valinnoistaan. Hän kohtaa monia houkutuksia, kuten teatterimaailma, laiskottelu ja rahan tavoittelu, mutta päätyy aina ongelmiin ja vaaratilanteisiin. Pinokkiosta tulee symboli omasta itsepäisyydestä ja vastuun välttelystä.

Lopulta Pinokkio pääsee Geppetton luo takaisin, mutta hänen pitää osoittaa, että hän on oppinut virheistään. Pinokkio pelastaa Geppetton, joka on joutunut valaan kidan sisään, ja hänen sydämensä muuttuu aidoista ripauksista. Tämän jälkeen Pinokkio muuttuu aidoksi pojaksi, jolla on hyvä sydän.

Pinokkion tarina antaa meille monta tärkeää opetusta, kuten rehellisyyden, vastuun ja omien valintojen seuraamisen tärkeyden. Se kannustaa meitä olemaan totuudenmukaisia ja ottamaan vastuun teoistamme, sekä näyttää, miten lopulta hyveelliset valinnat palkitaan. Tarinan merkitys ulottuu myös arkipäivän elämään, muistuttaen meitä siitä, että aina tehdyt valinnat vaikuttavat tulevaan.

Vaikka Pinokkio tarina on lastenkirja, se sisältää syvempiä teemoja ja viestejä, jotka koskettavat myös aikuisia. Se on ikoninen tarina, joka jatkaa elämäänsä vuosikymmenien jälkeen ja muistuttaa meitä vanhojen klassikoiden arvosta. Pinokkion tarina opettaa meitä arvostamaan elämää, olemaan rehellisiä itseämme ja muita kohtaan sekä olemaan parempia versioita itsestämme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *