pinokkio alkuperäinen tarina

By | 5 lokakuun, 2023

”Pinokkio – klassikkoelokuva ja perinteinen tarina”

Pinokkio on tällä hetkellä yksi maailman tunnetuimmista satuolennoista. Kaikki tietävät hänen tarttuvasta nenästään ja unelmastaan tulla aikuiseksi oikeaksi pojaksi. Monet ehkä ajattelevat, että Pinokkio on vain Disneyn elokuvien keksimä hahmo, mutta totuus onkin toinen. Pinokkion tarina on vanhempi kuin moni edes tietää.

Pinokkion tarina sai alkunsa vuonna 1881 italialaisen kirjailijan Carlo Collodin kynästä. Hänen luomansa satutarinan nimeltä Le avventure di Pinocchio il burattino (Pinokkion puupikki) julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1883. Kirja kuvaa Pinokkion seikkailuja, kun hän yrittää löytää tien aikuisuuteen ja saada inhimillisen muodon.

Collodi loi taitavasti tuntevia hahmoja ja eloisaa kuvailua, jotka ovat tehneet tarinasta maailmanlaajuisen suosikin. Pinokkion hahmona on nukke, jonka mielikuvitus ja kekseliäisyys saavat hänet eloon. Tarinan alussa hän on halpasuoli ja kevytmielinen nukke, joka tekee syntiä ja laiskottelee. Mutta koettelemusten ja pettymysten kautta hänestä kasvaa vastuullinen ja kypsä nuori poika.

Tarina sisältää monia teemoja, kuten tottelemattomuutta, totuuden kertomista sekä hyvien ja pahojen tekojen merkitystä. Yksi tunnetuimmista kohtauksista on Pinokkion nenän kasvaminen aina, kun hän kertoo valheen. Tämä visuaalinen ja humoristinen elementti tarjoaa opetuksen rehellisyydestä ja kantaa myös ironisen sävyn itsensä pettämisen ja valehtelun suhteen.

Vaikka tarina onkin opettavainen, se on myös viihdyttävä. Pinokkion seikkailut ovat täynnä jännitystä ja yllätyksiä, kuten hänen kohtaamisensa pahamaineisen Kettu-Juhan ja Korppu-Kirrön kanssa, sekä hänen seikkailunsa Valheen saarella. Tarinan lopussa kuitenkin Pinokkio osoittaa rohkeuttaan ja uhrautuvaisuutta pelastaakseen isänsä Geppetton valaaturskelta, ja tämä teko tekee hänestä todellisen ihmisen.

Vaikka Pinokkio onkin tullut tunnetuksi enemmän Disneyn animaatioelokuvasta, hänen alkuperäisen tarinansa arvo ja merkitys on tärkeää pitää mielessä. Collodin luoma satukeiju ja hänen nukkehahmonsa ovat muuttuneet ikonisiksi hahmoiksi, jotka kuuluvat klassisten satujen valikoimaan.

Pinokkion tarina on ajaton mestariteos, joka kertoo meille arvokkaista elämän opetuksista, kuten rehellisyydestä, vastuusta ja unelmien seuraamisesta. Se inspiroi meitä ajattelemaan oman käytöksemme seurauksia ja tarjoaa meille toivoa siitä, että aito muutos ja kasvu on mahdollista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *