laupias samarialainen tarina

By | 23 lokakuun, 2023

Laupias samarialainen tarina on yksi Raamatun tunnetuimmista kertomuksista. Se kertoo siitä, miten tuntematon mies auttoi lähimmäistään hädän hetkellä ja mitä me voimme oppia tästä tarinasta nykypäivänä.

Tarina alkaa, kun tiellä vaeltaa juutalainen mies Jerusalemissa ja joutuu ryöstön uhriksi. Hänet puolikuolleena löytää ensin papiksi tunnustautunut mies, joka kuitenkin jättää hänet huomiotta ja jatkaa matkaansa. Samaan tapaan toimii myös leeviläinen, joka ohittaa miehen välinpitämättömästi.

Sitten paikalle saapuu samarialainen matkustaja. Hän huomaa miestä kauniin tunteellisesti, tuntee myötätuntoa ja auttaa häntä. Samarialainen pesee ja siteeraa miestänsä haavat, auttaa hänet aasilleen ja vie hänet majataloon, missä hän jatkaa hänen hoitoaan.

Tarinan opetus on selvä: meidän tulee auttaa lähimmäisiämme hädän hetkellä riippumatta siitä, kuka he ovat tai mistä he tulevat. Laupias samarialainen ei välittänyt siitä, että mies oli juutalainen, vaikka samarialaiset ja juutalaiset eivät perinteisesti olleet parhaissa väleissä. Sen sijaan hän näki lähimmäisessään avun tarpeen ja toimi välittömästi auttaakseen.

Tarina opettaa myös meille, että auttamisen tulee olla aktiivista. Samarialainen ei vain sattunut näkemään miestä tiellä, vaan hän pysähtyi, otti lähimmäisensä tehtäväkseen ja käytti aikaansa ja resurssejaan hänen auttamiseen. Hän osoitti todellisen kiinnostuksen ja osanoton toista kohtaan.

Laupias samarialainen tarina on ajaton ja sen sanoma pätee yhä tänä päivänä. Se muistuttaa meitä olemaan huomaavaisempia ja välittävämpiä toisiamme kohtaan. Auttamisen tulisi olla luonnollinen reaktio, kun näemme toisen ihmisen kohtaavan vaikeuksia tai kärsimystä.

Nykyään me voimme soveltaa tätä tarinaa monin tavoin. Voimme auttaa lähimmäisiämme konkreettisesti, tarjoamalla apua ja tukea heidän tarpeidensa mukaan. Se voi olla pieni ele, kuten auttaa vanhusta ylittämään kadun tai antaa rahaa kodittomalle. Voimme myös olla läsnä toisillemme, kuunnella ja tarjota lohdutusta ja kannustusta niillä hetkillä, kun sitä tarvitaan eniten.

Laupias samarialainen tarina rohkaisee meitä myös kysymään itseltämme, kuinka paljon olemme valmiita uhraamaan auttaaksemme toista. Sen ei tarvitse aina olla merkittäviä taloudellisia tai materiaalisia uhrauksia; se voi olla aikaa, energiaa tai empatiaa. Tärkeintä on olla läsnä ja auttaa toista ihmistä siinä hetkessä, kun he sitä tarvitsevat.

Laupias samarialainen tarina ei ainoastaan opeta meille empatiaa ja auttamisen tärkeyttä, vaan se myös osoittaa meille, että me kaikki voimme olla laupiaita samarialaisia. Riippumatta siitä, missä me asumme tai mikä on meidän taustamme, me voimme kaikki tehdä maailmasta paremman paikan yksi kohtaaminen kerrallaan.​​

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *