itsenäisyyspäivä tarina

By | 23 marraskuun, 2023

Itsenäisyyspäivä on kunnianosoitus Suomen itsenäisyydelle ja sen saavuttamiselle. Jokainen vuosi 6. joulukuuta suomalaiset juhlivat kansallista itsenäisyyspäiväänsä, muistellen maan historiallista päivää, jolloin se julistautui itsenäiseksi valtioksi vuonna 1917.

Itsenäisyyspäivän tarina alkoi vallan vaihtuessa Venäjän vallankumouksen seurauksena. Venäjällä vallankumous alkoi vuonna 1917 ja syrjäytti keisarillisen hallitsijan, mikä loi tilaisuuden Suomen itsenäisyydelle. Suomen itsenäistymisprosessi oli kuitenkin monimutkainen ja sisälsi poliittista taistelua vallasta sekä kansainvälistä tunnustusta itsenäisyydelle.

Punakaartin sissit ja Saksan sotilaat miehittivät Helsinkiä, ja tämä tilanne johti ”valkoisen” Suomen hallituksen julistukseen itsenäisyydestä. Valtiopäivien julistus Suomen itsenäisyydestä allekirjoitettiin 6. joulukuuta 1917, ja sen jälkeen maa aloitti itsenäisen valtion rakentamisen.

Vuoden 1918 sisällissota repi maata, mutta itsenäisyyttä puolustettiin ja se säilyi. Vuodesta 1919 alkaen Suomi on ollut itsenäinen tasavalta ja kasvanut vauraaksi yhteiskunnaksi.

Itsenäisyyspäivää juhlitaan eri puolilla Suomea monin eri tavoin. Presidentinlinnassa järjestetään itsenäisyyspäivän vastaanotto, jossa presidentti toivottaa tervetulleeksi kutsuvieraita edustamaan suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria. Monet suomalaiset viettävät päivää juhlien ystävien ja perheen kesken, ja monet myös osallistuvat itsenäisyyspäivän paraateihin ja juhlatilaisuuksiin.

Istuen kynttilöiden valossa, suomalaiset kokoontuvat myös yhteisiin hetkiin muistelemaan menneitä ja juhlistamaan tulevaisuutta. Itsenäisyyspäivä onkin erityinen päivä jokaiselle suomalaiselle, jolloin he voivat ylpeinä muistella maansa saavutuksia ja juhlia sen vahvuutta ja itsenäisyyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *