hannu salama se tavallinen tarina

By | 31 lokakuun, 2023

Hannu Salama: Se tavallinen tarina

Hannu Salama, oikealta nimeltään Hannu Savolainen, on suomalainen kirjailija, jonka teoksiin liittyy usein arkipäiväistä realismia, mustaa huumoria ja yhteiskunnallista kritiikkiä. Hänen tunnetuin teoksensa on vuonna 1976 julkaistu romaani ”Se tavallinen tarina”, joka kuvaa päähenkilön elämää 1950- ja 1960-luvun Helsingissä.

Romaani ”Se tavallinen tarina” on sekä omaelämäkerrallisia että fiktiivisiä piirteitä sisältävä kertomus Pekasta, nuoresta miehestä, joka yrittää pärjätä työläisluokan arjessa ja löytää paikkansa yhteiskunnassa. Teos kuvaa karulla tavalla suomalaista yhteiskuntaa ja sen asenteita, erityisesti työläisten elämään liittyviä haasteita ja unelmien toteutumisen vaikeutta.

Salama pystyy välittämään lukijalle Pekan tunteet ja kokemukset hyvin intensiivisellä ja ajoittain raadollisella tavalla. Romaanissa käsitellään muun muassa köyhyyttä, työttömyyttä, alkoholismia, väkivaltaa ja yhteiskunnallista epätasa-arvoa. Teos tuo myös esiin nuoruuden kuohunnan, rakkauden ja seksuaalisuuden teemoja.

Romaanin kieli on suoraa ja vulgaaria, mutta samalla hyvin kaunistelematonta. Salama käyttää tarkoituksella kansankielen ilmaisuja ja puhekieltä luodakseen autenttisen kuvan työväenluokan arjesta. Teksti on paikoitellen provosoivaa ja räväkkää, mikä herätti aikanaan suurta kritiikkiä ja jopa yleisön paheksuntaa.

Vaikka ”Se tavallinen tarina” rikkoo monia kirjallisuuden tabuja ja käyttäytyy tavalla, joka sai monet vanhemmat lukijat nousemaan takajaloilleen, teos on saanut myös paljon kiitosta raikkaasta ja kouriintuntuvasta kerronnastaan. Monet lukijat ovat kiittäneet romaania sen realistisuudesta ja uskottavuudesta työväenluokan elämän ja tuntojen kuvaajana.

Hannu Salamaa on kutsuttu suomalaisen työväenkirjallisuuden merkkihenkilöksi, ja ”Se tavallinen tarina” teoksena on saanut pysyvän aseman suomalaisessa kirjallisuudessa. Se on herättänyt keskustelua yhteiskunnasta, luokkataistelusta ja ihmisten elinmahdollisuuksista. Teos jättää jälkeensä paitsi kysymyksiä yhteiskunnan epäkohdista, myös tunnepitoisen tarinan nuoren miehen kasvusta ja unelmien haavoittuvuudesta.

Hannu Salaman ”Se tavallinen tarina” on ajaton kuvaus suomalaisten arjesta ja unelmista. Se kuvaa ihmisen taistelua sekä yhteiskuntaa että itseään vastaan, ja herättää meidät pohtimaan, miten paljon yhteiskunta voi vaikuttaa yksilön elämään. Teos on rohkea ja pysäyttävä, ja se ansaitsee paikkansa suomalaisen kirjallisuuden klassikkoteoksena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *