
Hannu ja Kerttu on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista saduista maailmalla. Alkuperäinen satu on saksalaisen Wilhelm ja Jacob Grimm -veljesten kokoelmassa, mutta tarinaa on myöhemmin muokattu ja sovitettu eri tavoin eri maissa.
Hannu ja Kerttu -satu kertoo kahdesta sisaruksesta, jotka jäävät eksyksiin metsään ja päätyvät pahantahtoisen noitan taloon. Noita yrittää syöttää Hanselille ja Gretelille karkkipäällysteisiä möykkyjä kasvattaakseen heidän massuaan, jotta hän voisi syödä heidät. Lapset onnistuvat kuitenkin välttymään tämän kohtalolta ja lopulta pelastuvat kotiin takaisin.
Tarinaa on pidetty allegoriana erilaisista elämän vaikeuksista ja pelottavista tilanteista, joita lapset voivat joutua kohtaamaan. Hannu ja Kerttu -sadusta löytyy useita teemoja, kuten sisarussuhde, rohkeus ja luottamus. Tarinan päähenkilöt, Hannu ja Kerttu, osoittavat uskomatonta rohkeutta ja älykkyyttä selvitäkseen hankalista tilanteista.
Sadussa esiintyvät myös erilaiset symbolit ja merkitykset. Noita edustaa pahuutta ja pimeyttä, kun taas metsä voi symboloida tuntematonta ja pelottavaa. Kakku mölkky on myös merkittävä osa tarinaa, symboloiden houkuttelevaa mutta vaarallista houkutusta.
Hannu ja Kerttu -sadusta on tehty useita eri versioita ja sovituksia niin kirjallisuuteen kuin elokuviin ja teatteriesityksiin. Tarina on niin suosittu, että monet lapset ja aikuiset tuntevat vähintäänkin sen pääpiirteet. Satu onkin ajaton ja sen opetukset ovat yhä tärkeitä nykyajan lapsille.
Sadun opetukset ovat moninaiset ja niitä voi tulkita eri tavoin. Tarina opettaa rohkeutta, luottamusta ja yhteistyötä. Hannu ja Kerttu osoittavat, että yhdessä he ovat vahvempia ja pystyvät selvittämään vaikeudet. Satu kannustaa myös lapsia olemaan rohkeita ja luottamaan omiin kykyihinsä vaikeuksien edessä.
Hannu ja Kerttu -satua voi siis pitää klassikkona, joka jatkaa elämistään ja inspiroi lapsia ja aikuisia ympäri maailman. Tarina kannustaa meitä kohtaamaan pelkomme ja haastavat tilanteet, luottamaan itseemme ja toisiimme sekä pysymään lujina vastoinkäymisissä.