cinderella tuhkimon tarina

By | 26 syyskuun, 2023

Cinderella – Tuhkimon tarina

Tuhkimotarina on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista saduista maailmanhistoriassa. Tarina Cinderellasta, tai suomeksi Tuhkimosta, on ihastuttanut niin lapsia kuin aikuisiakin jo vuosisatojen ajan. Tarina on levinnyt eri kulttuureihin ja muovaantunut eri tavoin, mutta sen ydinviesti on säilynyt vahvana: hyvyys ja toivonpilkahdus voittavat aina.

Tarinan perusjuoni kertoo nuoresta naisesta, joka joutuu asumaan ilkeän äitipuolen ja kahden itseään ylemmyydentuntoisena pitävän sisarpuolen kanssa. Äitipuoli ja sisarpuolet kohtelevat Cinderellaa kaltoin ja alistavat hänet kotitöihin, joten hän kuvaillaan usein tarinassa köyhäksi orvoksi tytöksi.

Kuitenkin Cinderellan kohtalo kääntyy, kun hänen elämäänsä ilmaantuu keiju tai taikavoimainen olento, joka antaa hänelle mahdollisuuden osallistua kuninkaallisiin juhliin. Keiju auttaa Cinderellaa valmistautumaan juhliin ja tarjoaa hänelle upeita vaatteita ja lasikenkiä.

Cinderella astuu kuninkaanlinnan loistaviin juhliin tietäen, että hänellä on vain rajallinen aika nauttia tästä unelmastaan. Hän viehättää kaikkia juhlavieraita, mukaan lukien prinssi, johon hän rakastuu. Kuitenkin kello lyö keskiyön, jolloin toteutuu keijun antama lupaus, ja Cinderellan tulee palata takaisin ankeaan todellisuuteensa.

Halu saada Cinderella kiinni vie hänet etsimään häntä kaikkialta valtakunnasta. Hän käy jopa yksityisesti koko maan ympäri, jotta ”yksi jalka, joka sopii kenkään” löytyisi. Ja niin tarina saa onnellisen lopun, kun Cinderella löytyy, hänelle perustetaan prinsessa ja heidän sanotaan elävän onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Cinderellan tarina on inspiroinut monia eri muunnelmia ja sovituksia niin kirjallisuudessa kuin elokuvissa. Tunnetuin elokuvasovitus on varmasti Walt Disney -tuotantoyhtiön vuonna 1950 julkaistu animaatioelokuva ”Cinderella”. Elokuvan kauniit neidon tarina on hurmannut sukupolvia, ja siitä on tullut ikoninen osa Disney-tuotantoa.

Tarinan viehätys perustuu sen ytimekkääseen sanomaan: vaikka Cinderella joutuu kohtaamaan epäoikeudenmukaisuutta ja vaikeuksia elämässään, hän säilyttää hyvyytensä ja toivonsa. Se on tarina, joka uskoo oikeudenmukaisuuteen ja elämän kauniisiin mahdollisuuksiin.

Cinderellan tarina opettaa meille myös tärkeitä elämänarvoja. Siinä korostetaan hyvyyden, lempeyden ja rohkeuden merkitystä, samalla kun se tuo esiin julmuuden ja itsekkyyden seuraukset. Tarina opettaa meitä uskomaan siihen, että meillä kaikilla on oikeus onnellisuuteen ja rakkauteen, vaikka matkalla saattaa olla vaikeuksia ja vastoinkäymisiä.

Tuhkimon tarina on klassikkosatu, joka jää elämään sukupolvesta toiseen. Sen viehätysvoima ei kulu ajan myötä, sillä sen ydinviesti on universaali ja ajaton. Cinderella on esimerkki siitä, miten toivo ja sisäinen hyvyys voivat muuttaa elämän suunnan ja johtaa loistavaan tulevaisuuteen. Uskokaa unelmiinne, sillä tarina Cinderellan elämästä osoittaa, että ne saattavat toteutua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *